فهرست مطالب

The Iranian Journal of Botany - Volume:29 Issue: 1, Spring and Summer 2023

The Iranian Journal of Botany
Volume:29 Issue: 1, Spring and Summer 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مصطفی اسدی*، حمیده فخر رنجبری صفحات 1-6

    در بین نمونه هایی که از آذربایجان جمع آوری شده بودند، دو نمونه برای مدتی بدون نام باقی ماندند. در فرصت مناسب نمونه ها مطالعه و با بقیه گونه های ایرانی و کشورهای همجوار مقایسه شدند، علیرغم این که نمونه ها با گونه Erodium dimorphum در ظاهر شباهت دارند ولی در صفات اساسی بین آنها اختلافاتی وجود دارد. دو نمونه جمع آوری شده پایه های نر و ماده یک گونه تشخیص داده شدند و به عنوان گونه ای جدید به افتخار جمع آوری کننده آن نامگذاری شدند. گونه جدید با گونه وابسته خود به نام E. dimorphum در دو منطقه جغرافیایی جدا به ترتیب آذربایجان شرقی و سمنان انتشار دارند. در گونه جدید اغلب قسمت ها پوشیده از کرک های مخلوط ساده و غده ای است، ساقه به ارتفاع حدود 30 سانتیمتر است، برگ ها به طول 15 و عرض 3 سانتیمتر است، برگچه ها سرنیزه ای و به طول 2 تا 3 سانتیمتر اند. در صورتی که در گونه E. dimorphum پوشش کرکی فقط از نوع ساده است، ساقه وجود ندارد و یا ارتفاع آن به حداکثر تا 20 سانتیمتر می رسد، برگها به طول تا 12 و عرض 1 سانتیمتر اند و برگچه ها دایره ای تخم مرغی و به طول 1 سانتیمتراند.

    کلیدواژگان: آرایه جدید، سمنان، ایران، Erodium dimorphum sect. Absinthoidea
  • فاطمه فدایی* صفحات 7-11
    در مقاله حاضر Diaphanoptera gharehbilensis به عنوان گونه ای جدید از استان خراسان شمالی، در شمال شرقی ایران، شرح داده می شود. این گونه به گونه های D. stenocalycina در شمال شرق ایران، D. transhyrcana در غرب ترکمنستان و D. lindbergii درشمال افغانستان نزدیک است. گونه جدید با داشتن کاسه گل به طول 13 تا 14 میلی متر با پوشش کرکی متراکم، و برگک های برگ مانند که اغلب بلندتر از دمگل ها هستند و پهنک گلبرگ قاشقی شکل، از گونه های مرتبط متمایز می شود. یک کلید شناسایی برای گونه ها ارایه شده است. تصاویر گیاه در رویشگاه طبیعی و نقاشی از آن، همچنین مشخصات رویشگاه و جایگاه حفاظتی گونه D. gharehbilensis ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: جایگاه حفاظتی، Diaphanoptera، گونه انحصاری، ایران، گونه جدید
  • محفوظ ادوای*، فریده عطار، سامان عبدالرحمن احمد صفحات 12-20
    گونه ی جدید Onosma shehbazii از زیر بخشAsterotricha شرح داده می شود. این گونه انحصاری کوه های هورامان در غرب ایران است و از لحاظ صفات ریخت شناسی به گونه های O. qandilica و O. bisotunensis شبیه است. اما با آنها در شکل برگ های قاعده ای و ساقه ای، اندازه برگک های پایینی، رنگ جام، اندازه کاسبرگ در زمان میوه، وضعیت بخش های کاسبرگ، طول بخش آزاد میله ی پرچم و کرکدار بودن حلقه ی نوشجای جام متفاوت است. علاوه براین، نقشه ی پراکنش، عکس نمونه تیپ، صفات تشخیصی، تصاویر دقیق و کلید شناسایی ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: Boraginaceae، Onosma، کوه هورامان - ته ته، کردستان، ایران
  • امین زراعتکار*، مگنوس لیدن، تورج مختارپور، حمزه علی شیرمردی صفحات 21-28
    مطالعات گیاه شناسی که در سال 1401 در استان چهارمحال و بختیاری انجام گرفت، منجر به جمع آوری گونه Dionysia bachtiarica گردید. این گیاه انحصاری و دارای جمعیتی بسیار کوچک است که نخستین بار در سال 1902 جمع آوری و در سال 1905 شرح داده شد و از سال 1903 به بعد هرگز دیده نشد. در شرح های اولیه به علت نمونه های هرباریومی اندک، برخی از ویژگی های ریخت شناسی این گیاه به صورت ناقص، غایب، نادرست یا غیر قابل اعتماد گزارش داده شده است. طی این مطالعه، براساس تشریح نمونه های هرباریومی و نیز زنده در زمان گلدهی و رسیدن میوه، به همراه تصاویری از گیاه در رویشگاه و نقاشی، اطلاعات جدید ریخت شناسی برای این گونه فراهم شد. یک شرح کامل گیاه شناسی، شرایط اکولوژی و فنولوژی و نیز یک کلید برای تمام گونه های گل بنفش این جنس در کوه های زاگرس تهیه شد. روابط خویشاوندی احتمالی این گونه مورد بحث قرار گرفت. به دلیل وسعت بسیار کم سطح تحت اشغال و تعداد کم افراد بالغ، این گیاه در وضعیت بحران انقراض قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: چهارمحال و بختیاری، گونه باریکه جای، سبزکوه، گونه های آلپی-نیمه آلپی، گونه های در معرض خطر، زاگرس
  • طیبه امینی، حمید اجتهادی*، مرتضی جمالی، حبیب زارع صفحات 29-39

    زربین (Cupressus sempervirens L.) تنها سرو بومی ایران و عنصری مدیترانه ای است. اگر چه وجود آن در رویشگاه هیرکانی ارزشمند است ولی حضور جنگل های مدیترانه ای در منطقه یورو- سیبری دور از انتظار است. برای اولین بار، ترکیب فلورستیکی، شکل های زیستی و پراکنش گونه ها در رویشگاه های هیرکانی زربین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 700 گونه گیاهی متعلق به 386 جنس از 87 تیره شناسایی گردید. نیامداران با 75، آفتابگردان با 72، گندمیان با 71 و نعناییان با 46 گونه بزرگترین تیره های موجود هستند. تعداد 81 گونه درخت و درختچه، همراه با زربین رشد می کنند. تروفیت ها با 273 و همی کریپتوفیت ها با 224 گونه بیشترین تعداد را داشتند. بیش از 85% گونه ها دارای کروتیپ مدیترانه ای یا غرب ایران و توران هستند که ارتباط نزدیکی را بین منطقه مدیترانه اصلی و مناطق رویشی سرو در ایران، نشان می دهد. در این رویشگاه ها 59 گونه انحصاری وجود دارد که 31 گونه با 52 % انحصاری ناحیه ایران- تورانی، 26 گونه با 44% انحصاری پروونس هیرکانی و 2 گونه حدود 4 % انحصاری مدیترانه هستند. نتایج این تحقیق با نتایج مطالعات در سایر مناطق هیرکانی که زربین در آنها رشد نمی کند و با رویشگاه زربین در فیروزآباد فارس که خارج از مناطق هیرکانی است، مقایسه شد. نتایج  نشان داد که اگر چه مناطق مورد مطالعه کاملا درون مناطق هیرکانی قرار گرفته اند ولی مشابه رویش های هیرکانی نبوده و شباهت بیشتری به مناطق رویشی مدیترانه ای و ایران و تورانی دارند.

    کلیدواژگان: جامعه سرو، Cupressus sempervirens، منطقه هیرکانی، شکل زیستی، کورولوژی، شمال ایران
  • دیلارون مناجاتدینوا تاجدینوا، رابیگا کزشموراتونا اسموراتوا:، عظیما کالیجانونا سایتوا، بگدولااوا گلوناز سلطانبااونا صفحات 40-46

    در این مقاله لیست گونه های جنس Asparagus در منطقه آرال جنوبی ارایه می گردد. این بررسی شامل گزارش شش گونه از این جنس است که نتیجه عملیات صحرایی و جمع آوری نمونه ها و مطالعات و بررسی نمونه های هرباریومی در هرباریوم های تاشکنت، مسکو، مادرید و کلکیسون شاخه کاراکالپاک آکادمی علوم ازبکستان می باشد. گونه های Asparagus breslerianus،A. inderiensis و  A. turkestanicus در رویشگاه های جدید در منطقه دریای آرال شناسایی گردیدند که از میان آنها گونه A. turkestanicus انحصاری آسیای مرکزی هست. پراکندگی جغرافیایی و فراوانی گونه های منطقه جنوبی دریای آرال برای مناطق فیتوجغرافیایی محاسبه شدند. مختصات جغرافیایی بر اساس برنامهGoogle Earth, ArcGIS 10.6.1  تعیین گردیدند. برای تهیه نقشه ها از سیستم جهانی The World Geodetic System استفاده شد. نقشه پراکندگی جغرافیایی گونه ها برای منطقه دریای آرال جنوبی در ازبکستان (Karakalpakstan) تهیه گردید.

  • موتالاویتیل دیلشا*، نادوویلاک کان دییل انجالی، جرج ساتیش صفحات 47-59

    جنس Blumea یکی از بزرگترین جنس های قبیله Inuleae است. در این مطالعه صفات تشریحی برگ و ساقه جنس Blumea در بخش Paniculatae در سیستم رده بندی Randeria مورد بررسی قرار گرفته است. گونه های Blumea laciniata DC., B. barbata DC., B. sessiliflora Decne., B. membranacea DC., B. axillaris DC., B. virens Wall. ex DC., B. lacera (Burm.f.) DC., B. fistulosa Kurz. هشت گونه ای هستند که در شبه جزیره هند حضور دارند. نمونه های جمع آوری شده از مناطق مختلف هند با استفاده از روش های معمول مورد بررسی تشریحی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که همه گونه ها دارای صفات تشریحی مشابهی هستند ولی تفاوت های جالب توجهی نیز در میان آنها وجود دارد. با توجه به نتایج مشخص شد که ریخت شناسی کرک ها دارای ارزش تاکزونومیکی است و همچنین گونه ها می توانند بر اساس انواع کرک، حضور کانال های ترشحی و لایه بافت نردبانی از یکدیگر تفکیک شوند. بر اساس صفات تشریحی، یک کلید برای شناسایی گونه ها ارایه می گردد.

  • فاطمه ربیع زاده*، اکرم نصیری صفحات 60-72

    گونه Euphorbia gypsicola از بخش Pithyusa یکی از شش گونه گچ دوست انحصاری غرب سمنان است و گونه E. bungei از بخش Sclerocyathium بومی جنوب غرب آسیا است و در شیب های گچی و یا آهکی ماسه ای رشد می کند. در این تحقیق، سازگاری این دو گونه و تاثیر عوامل اکولوژیکی بر خصوصیات مورفولوژیکی، تشریحی و میکرومورفولوژیکی آنها در رویشگاه های گچی غرب سمنان با استفاده از روش های تحلیلی CCA وRDA  در نرم افزار Canoco 4.5 مورد بررسی قرار گرفت. سطح برگ و ساقه E. gypsicola دارای کرک های بلند با طول متوسط 5/224 میکرومتر و سطح برگ و ساقه E. bungei صاف و بدون کرک است. اندازه سلول های نگهبان روزنه در برگ های E. gypsicola به طور متوسط به طول 5/17 میکرومتر و عرض متوسط 10 میکرومتر، در مقایسه با E. bungei ، با روزنه هایی به طول متوسط 9 میکرومتر و به عرض متوسط 3 میکرومتر، روزنه های گونه E. gypsicola بزرگتر و عمیق تر هستند. وجود برگ های کوچک و کرکی در گونهE.gypsicola و برگ های گوشتی در گونه E. bungee (به طول متوسط 4/13 میلی متر و به عرض متوسط 8/3 میلی متر) و همچنین حضور کریستال های گچی در برگ E. gypsicola و در ساقه E. bungei باعث سازش پذیری این دو گونه به آب وهوای گرم و خشک سمنان شده است. فاکتور ارتفاع بیش ترین تاثیر مثبت را روی فراوانی گونه E. gypsicola دارد. افزایش غلظت سدیم و منیزیم باعث کاهش فراوانی هر دو گونه می شود.

  • آزاده اخوان روفیگر*، زهرا خزائی، فرشته اسدی کروم، عادل جلیلی صفحات 73-77
    در این مطالعه تحلیل کروموزومی هشت گونه از چهار جنس از تیره چتریان گزارش و مورد بررسی قرار می گیرد. از میان گونه های مطالعه شده، پنج گونه (Dorema aucheri, Ducrosia assadii, Ferula oopoda, F. pseudalliacea, F. sphenobasis) برای اولین بار گزارش می شوند و سه گونه (Dorema ammoniacum, Ducrosia anethifolia, Smyrnium cordifolium) تایید گزارشات قبلی است. عدد پایه کروموزومی برای تمام گونه ها x= 11 می باشد. گونه های Dorema ammoniacum  و D. aucheri تنها یک کروموزوم متاسنتریک دارند در حالی که در گونه Ferula pseudalliacea حدود نیمی از کروموزوم ها ساب متاسنتریک شناسایی شدند. در گونه های Ducrosia anethifolia، D. assadii، Ferula oopoda، F. sphenobasis و Smyrnium cordifolium تمام کروموزوم ها متاسنتریک بودند.
    کلیدواژگان: چتریان، عدد کروموزومی، کاریوتایپ، ایدیوگرام، ایران
  • بهرام برادران، سارا سعادتمند*، مهرو حاجی منیری، یونس عصری صفحات 78-82
    پژوهش حاضر در فاصله سال های 1397 تا 1398 با استفاده از روش پیمایش به بررسی آرایه شناسی گلسنگ های پوسته ای استان خراسان رضوی پرداخته است. نمونه های گلسنگ جمع آوری شده از نظر ویژگی های ریخت شناسی، تشریحی و بوم شناسی مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس یافته های این پژوهش، گونه Rinodina castanomela Nyl. نخستین مرتبه از ایران گزارش می گردد. همچنین در میان نمونه های جمع آوری شده، گونه Lecanographa lyncea (Sm) Egea & Torrente نیز شناسایی گردید که پیش از این از استان خراسان رضوی گزارش نشده بود.
    کلیدواژگان: گزارش گلسنگ های پوست ای جدید برای ایران
  • فریدون محبی*، سمیه زارع زاده صفحات 83-88

    اطلاعات کمی در مورد جلبک Ulva intestinalis به عنوان تنها جلبک ماکروسکوپی دریاچه ارومیه، در دسترس می باشد. در این پژوهش سعی شده است تاریخچه، تاکسونومی و اکولوژی این ماکرو-جلبک دریاچه ارومیه که از اواخر دهه 1990در این دریاچه مشاهده نشده است، نشان داده شود. Ulva intestinalis یک جلبک ماکروسکوپی است که قبلا از دریاچه ارومیه گزارش شده بود ولی در اواخر دهه 1990 از فلور این دریاچه ناپدید شد. این مطالعه بر اساس بازدیدهای متعدد دریاچه ارومیه از سال 1998 و مرور منابع، انجام شده است. در بازدیدهای متعددی که از دریاچه ارومیه صورت گرفته است، هیچ نمونه ای از U. intestinalis مشاهده نکردیم.  دلیل این موضوع، طبیعی یا انسانی، تاکنون نامشخص است.  با این حال، این گونه متعلق به شاخه جلبک های سبز خانواده Ulvaceae و جنس Ulva با محتوای کاروتن بالا می باشد. با توجه به تاثیرات انسانی بر اکوسیستم ها و احتمال انقراض برخی گونه ها، این مطالعه به بررسی تاریخچه حضور Ulva intestinalis در دریاچه ارومیه و احتمال انقراض آن می پردازد. ما معتقدیم که مستند سازی فلور جلبکی در هرباریوم اهمیت زیادی در تفسیر حضور، کاهش جمعیت و یا انقراض گونه ها دارد. بنابراین، ما تاسیس هرباریوم های جلبکی در موسسات نزدیک به زیستگاه های آبی را به منظور حفظ نمونه های ثبت شده و نظارت بر فلور گونه های جلبکی و سایر گونه های آبزی پیشنهاد می کنیم.

    کلیدواژگان: ماکرو-جلبک، Ulva intestinalis، Enteromorpha intestinalis، دریاچه ارومیه، تاکسونومی
|
  • Mostafa Assadi *, Hamideh Fakhr Ranjbari Pages 1-6

    Among the herbarium specimens collected in Azerbaijan province, two specimens of an Erodium species seemed to be undescribed. The specimens were studied carefully and compared with other Iranian species and other neighboring countries, especially the perennials and it was discovered that the specimens in spite of a similar habit to Erodium dimorphum, have certain differences with it. The two new specimens are male and female of the same species. However, we came to the conclusion that the specimens are a new species and were named in honor of its collector M. A. Ghahremani. The new species and E. dimorphum have disjunct distribution in Semnan and Azerbaijan provinces respectively. The new species bears mixed simple and glandular hairs, stems ca. 30 cm high, leaves 15 cm long and 3 cm broad, leaflets lanceolate and 2-3 cm long. While E. dimorphum bears only simple hairs, no stem or stems up to 20 cm, leaves up to 12 cm long and 1 cm broad, and leaflets orbicular-ovate and up to 1 cm long.

    Keywords: Erodium dimorphum, sect. Absinthoidea, Indumentum, new taxon, Semnan province, Iran
  • Fatemeh Fadaie * Pages 7-11
    Diaphanoptera gharehbilensis is described as a new species from North-Khorasan Province, NE of Iran. It is closely related to D. stenocalycina from NE Iran, D. transhyrcana from Turkmenistan, and D. lindbergii from Afghanistan. The new species is distinguished from the related species by having dense puberulent and 13-14 mm length calyx, bracteoles leaf-like, frequently longer than pedicels, and spathulate lamina. An illustration of the new species, images of its natural habitat, and some information about the habitat are provided. Furthermore, an identification key to the species is presented, and the conservation status of D. gharehbilensis is assessed.
    Keywords: Conservation status, Diaphanoptera, Endemic species, Iran, new species
  • Mahfouz Advay *, Farideh Attar, Saman A. Ahmad Pages 12-20
    Onosma shehbazii (Onosma subsect. Asterotricha) is described as a new species. It is endemic to the Hawraman Mountains, in the west of Iran. Morphologically, it is similar to O. qandilica and O. bisotunensis but differs from them in the shape of sterile shoots and cauline leaves, lower bracts size, corolla color, fruiting calyx size, the position of calyx lobes; length of the free part of filaments and hairy nectary annulus. Additionally, the distribution map, an image of the holotype specimen, diagnostic characters, detailed photos, and an identification key are presented here.
    Keywords: Boraginaceae, Onosma, TaTa-Hawraman Mountain, Kurdistan, Iran
  • Amin Zeraatkar *, Magnus Lidén, Tooraj Mokhtarpour, Hamzeh Ali Shirmardi Pages 21-28
    Botanical exploration in 2022 in the province of Chaharmahal and Bakhtiari, resulted in the collection of Dionysia bachtiarica, a narrow endemic species first collected in 1902 and described in 1905. This species has not been seen since 1903. Some morphological features were incompletely recorded, absent, or untrustworthy in earlier descriptions, due to limited herbarium material. In this study, new morphological data are provided based on analysis of live flowering and fruiting material, illustrated with photographs of the plant and its habitat, as well as line drawings. A full description of the species, its ecology, and phenology, as well as a key to all purple-flowered species in the Zagros Mountains, are provided. The possible relations of this enigmatic species are discussed. Due to its extremely limited known area of occurrence and a small number of individuals, it is considered to be Critically Endangered.
    Keywords: Chaharmahal, Bakhtiari, narrow endemic, Sabz Kuh, subnival–nival species, Threatened Species, Zagros
  • Tayebeh Amini, Hamid Ejtehadi *, Morteza Djamali, Frederic Guibal, Habib Zare Pages 29-39

    Cupressus sempervirens L. is the only native Cupressus in Iran. Basically, the placement of real Mediterranean Forests in the Euro-Siberian vegetation is not expected although its presence in Hyrcanian areas is valuable. In this study; floristic composition, life forms, and chorological spectrum in habitats were analyzed. A total of 700 species belonging to 386 genera from 87 families were recorded. Fabaceae (75), Asteraceae (72), Poaceae (71), and Lamiaceae (46), comprise the largest number of species. 81 species of trees and shrubs grow along with cypress in these areas. Among the recorded life forms, therophytes with 273 species, and hemicryptophytes with 224 species were dominant. More than 85% of the species have at least one Mediterranean or western Iran-Turanian chorotype, which shows a close relationship between cypress growing areas in Iran and the main Mediterranean areas. A total number of 59 species were endemic to Iran. Of these, 31 species (52%) are common with the Irano-Turanian region, 26 species (44%) with the Hyrcanian province, and 2 species (4%) with the Mediterranean region. The results were compared to other studies in the other areas where the cypress does not grow and the cypress grows but outside the Hyrcanian range (Firoozabad, Fars). Our goal is to do a complete floristic and vegetation study in common cypress habitats in Hyrcanian chorion that had imperfections of data. Although these habitats are located within the Hyrcanian chorion, results revealed the floristic composition is not similar to that of the typical Hyrcanian habitats.

    Keywords: Common cypress, Cupressus sempervirens, Hyrcanian subprovince, life form, chorology, northern Iran
  • Dilarom Tajetdinova *, Rabiga Esemuratova, Azima Kaljanovna Saitova, Gulnaz Sultanbaevna Begdullaeva Pages 40-46

    This article presents a new checklist of Asparagus in the Southern Aral Sea region. The synopsis includes 6 species for the Southern Aral Sea region as a result of field collecting missions, studies, and examination of Tashkent (TASH), Moscow (MW), Madrid (MA), and Karakalpak SRI of natural sciences herbarium collections. Asparagus breslerianus A. inderiensis and A. turkestanicus are found in new localities in the Aral Sea region, of them A. turkestanicus is endemic to Central Asia. The distribution of species and species richness in the Southern Aral Sea region were calculated for phytogeographical areas. Geographic coordinates were determined based on Google Earth, ArcGIS 10.6.1 program. The World Geodetic System 1984 projection was used to create the maps. The geographical distribution of Asparagus for the Southern Aral Sea region in Uzbekistan (Karakalpakstan) was mapped.

    Keywords: Asparagus, Aral Sea, Central Asia, Endemic, distribution
  • Muthalaveettil Dilsha *, Naduvilakkandiyil Anjali, George Satheesh Pages 47-59

    The genus Blumea is one of the largest genera in the tribe Inuleae. In this study, stem and leaf anatomical features of the genus Blumea in the section Paniculatae DC. of Randeria are investigated. Blumea laciniata DC., B. barbata DC., B. sessiliflora Decne., B. membranacea DC., B. axillaris DC., B. virens Wall. ex DC., B. lacera (Burm.f.) DC., and B. fistulosa Kurz. are the eight species present in the Peninsular Indian region. The samples collected from different areas of Peninsular India were studied anatomically using the conventional method. The results revealed that generally the species share similar anatomical characteristics but there are some remarkable differences. With respect to the results, trichome morphology appears to be of taxonomic value. The species can be separated on the basis of trichome types, the presence of secretory canals, and the layer of palisade tissue. An identification key to the taxa is provided based on the anatomical features of the leaf and stem.

    Keywords: Stem anatomy, leaf anatomy, Trichomes, Blumea, sect. Paniculatae, Asteraceae, India
  • Fatemeh Rabizadeh *, Akram Nasiri Pages 60-72

    Euphorbia gypsicola (Euphorbiacea, sect. Pithyusa (is one of the six endemic gypsophyte species in the west of Semnan Province, Iran, and E. bungei (sect. Sclerocyathium) is native to the gravelly calcareous or gypseous slopes in southwest Asia. In this study, the adaptability of these two species and the effect of ecological factors on their morphological, anatomical, and micro-morphological characters in the gypseous habitats of West Semnan were investigated using CCA and RDA analytical methods, Canoco 4.5 software. The micromorphological investigations using SEM showed the surface of the leaf and stem of E. gypsicola has long hairs with an average length of 224.5 μm, and the surface of the leaf and stem of E. bungei is smooth and hairless. The size of stomatal guard cells in E. gypsicola leaves is 17.5 µm long and 10 µm wide on average, compared to E. bungei, with stomata 9 µm long and 3 µm wide, the stomata of E. gypsicola species are bigger and deeper. The presence of small and hairy leaves in E. gypsicola fleshy leaves in E. bungei (13.4 mm in average length and an average 3.8 mm width), as well as gypsum crystals in the leaves of E. gypsicola and in stems of E. bungei, are the factors, that help these two species to adapt to the hot desert climate condition of Semnan. Results indicated that the altitude had the highest effect on the abundance of E. gypsicola. The increase of Na and Mg content in the soil reduced the abundance of both species.

    Keywords: Adaptation, ecological factors, Euphorbia bungei, Euphorbia gypsicola, gypsum habitat
  • Azadeh Akhavan Roofigar *, Zahra Khazaei, Fereshteh Asadi-Corom, Adel Jalili Pages 73-77
    This study represents chromosomal data for eight species of four genera from Apiaceae. The karyotype analysis in this research was performed using the squash technique on mitotic metaphase chromosomes. Out of the eight species studied, five are new reports (Dorema aucheri, Ducrosia assadii, Ferula oopoda, F. pseudalliacea, and F. sphenobasis), while three counts confirm (Dorema ammoniacum, Ducrosia anethifolia, and Smyrnium cordifolium) the findings of the previous studies. All species have a basic chromosome number of x=11. Dorema ammoniacum and D. aucheri have only one submetacentric chromosome while in Ferula pseudalliacea, about half of the chromosomes were submetacentric. In Ducrosia anethifolia, D. assadii, Ferula oopoda, F. sphenobasis, and Smyrnium cordifolium all chromosomes are metacentric.
    Keywords: Umbelliferae, Chromosome counts, Karyotype, idiograms, Iran
  • Bahram Baradaran, Sara Saadatmand *, Mahroo Haji Moniri, Younes Asri Pages 78-82
    This study employed the survey method for the taxonomic investigation of crustose lichens in the Khorasan-Razavi province between 2018 and 2019. The lichen samples were examined for morphological, anatomical, and ecological features for identification. According to the results, the Rinodina castanomela Nyl. was identified as a new report for the lichen flora of Iran. Furthermore, we identified Lecanographa lyncea (Sm) Egea & Torrente that was not previously reported from the Khorasan-Razavi province.
    Keywords: Lichens, Crustose, new records, Taxonomy, Iran
  • Fereidun Mohebbi *, Somayeh Zarezadeh Pages 83-88

    There are little data on the presence of Ulva intestinalis, as the only macroscopic alga of Urmia Lake. This study tries to illuminate some historical, taxonomical, and ecological aspects of this macro alga of Urmia Lake which has not been observed in the lake since the late 1990s. Ulva intestinalis is a macroscopic alga that was previously recorded from Urmia Lake but disappeared from the lake flora in the late 1990s. This study is based on multiple visits to Urmia Lake since 1998 and a literature review. During many visits to Urmia Lake, we did not observe any samples of Ulva intestinalis. The reason remains unclear until now; natural or anthropogenic. However, it is a green alga belonging to the genus Ulva in Ulvaceae, with high carotene contents. Considering the human impacts on ecosystems and the probable extinction of some species, this study reviews the history of the occurrence of Ulva intestinalis in Urmia Lake and the possibility of its extinction. We believe that the documentation of the algal flora in an herbarium is very important in the interpretation of the presence, population decrease, or extinction of species. Therefore, we suggest the foundation of algal herbaria in institutions close to aquatic habitats, to keep records and monitor the algal and other aquatic flora.

    Keywords: Macroalga, Ulva intestinalis, Enteromorpha intestinalis, Urmia Lake, Taxonomy